We wtorek 11 czerwca uczniowie klas 1a i 2a wraz z wychowawczyniami panią Karoliną oraz panią Olą udali się na wycieczkę do piekarni „U Piekarzy” na ulicę Niemierzyńską. Dzieci mogły poznać pracę piekarza oraz cały proces technologiczny produkcji pieczywa. Po piekarni naszych uczniów oprowadzała pani Kamila, która cierpliwie i dokładnie opowiadała o wszystkich maszynach i urządzeniach w piekarni. Przestawiła pracę piekarza oraz „zdradziła” kilka tajników wypieku chleba.
 
Uczniowie z ciekawością przyglądali się pracującym maszynom,  również zabytkowe piece wzbudziły ich zainteresowanie. Dzisiejszy dzień obfitował w wiele nowych informacji. Dzieci dowiedziały się np. co jest siatka glutenowa, dlaczego mąka razowa jest zdrowa, skąd się biorą dziurki w chlebie?
 
Kolejna część warsztatów była w pełni praktyczna: wszyscy dzielili swoje ciasto na kęsy, odważali,  a następnie  werkowali, czyli wygniatali ciasto,  tak by powstały piękne chleby. Po ciężkiej pracy dzieci zdały “egzamin” i zabrały upieczone, piękne i pyszne chlebki do domu. Chociaż…. Ich zapach był tak kuszący, że większość dzieci nie mogła się oprzeć i po chwili zajadały się chrupiącym pieczywem!